top of page
DSC_0155.jpg

Miten simulaatio syntyi

SmoothTeam on kehittänyt tiimien kehittämiseen simulaatioita jo vuodesta 2015 alkaen. Olen toisaalta toiminut yritysten hallituksissa jo vuosia. Syksyllä 2020 nämä langat yhdistyivät: 

 

Hallituksen toimintaa kehittäessä perehdytään ihan aiheellisesti corporate governanceen sekä erilaisiin käytäntöihin kuten kokousrutiineihin, vuosikelloihin sekä strategiatyön järjestämiseen. Kaikki tämä on ehdottomasti tarpeen ja toimivan hallitustyön edellytys. Näiden lisäksi usein jaetaan hyviä käytäntöjä ja tarinoita hyvin onnistuneista ja joskus muunkinlaisista tilanteista. Olen itse saanut näistä todella paljon. 

 

Alkusyksystä 2020 alkoi mielessäni kirkastua: hallituksetkin tarvitsevat luottamusta ja kemiaa. Tiimien lisäksi myös hallitukset hyötyvät siitä, että jäsenet ymmärtävät toisiaan. Hallituksen jäsen ei ole maagisesti objektiivinen yli-ihminen. Hän on aivan kuten muutkin ihmiset ja altis kogitiivisille vinoumille. Hän toimii ihmisenä ihmisten joukossa. Hallituksessa tehdään oletuksia ja tulkintoja kollegoista. Luottamus ja psykologinen turvallisuus merkitsevät myös hallituksessa paljon.

 

Systemaattista esitystä siitä, miten hallitus toimii yhdessä ja mitä se voi niukalla yhteisellä ajallaan tehdä yhteisen kemian ja luottamuksen edistämiseksi en ole kuitenkaan nähnyt. Satu Koskisen väitöskirja ja hänen kirjoittamansa teos Vuorovaikutus hallitustyön ytimessä (2020) ovat kiinnostava avaus tämän kentän valaisemiseksi. 

 

Aloimme SmoothTeamissa tutkia kenttää syksyllä 2020. Satu Koskinen auttoi ystävällisesti keskusteluissa ja samoin hallitustyöstä väitöskirjaansa valmisteleva tutkija Reetta Keränen sparrasi ajattelua. Heiltä molemmilta sain haastamisen lisäksi vahvistusta syntyneeseen käsitykseen: ihmisten väliset ilmiöt ovat iso osa sitä, miten hallitus toimii ja ne vaikuttavat myös lopputuloksiin. Kansainvälinen tutkimus vahvisti yllä kuvaamaani vaikutelmaa. SmoothTeamin johtava fasilitaattori ja väitöskirjatutkija Eija Lehtonen auttoi minua lähteiden perkaamisessa ja asian jäsentämisessä, josta iso kiitos hänelle!

 

Alussa hiukan epäilin, miten SmoothTeamin simulaatioalusta toimisi hallitukselle, toimiihan hallitus radikaalisti eri tavalla kuin yritysten tiimit. Kun aloimme jäsentää tutkimuksemme tuloksia muuttujiksi ja simulaatioksi, työ etenikin lopulta varsin vaivatta. Toki emme osuneet kerralla maaliin, vaan ensimmäisen version jälkeen väittämiä on vaihdettu ja tarinaakin muutettu. Perusrunko löytyi kuitenkin tähän simulaatioon tutkimustyön jälkeen kohtuullisen helposti ja on osoittautunut toimivaksi.

 

Suuret kiitokset kaikille meitä eteenpäin auttaneille! Yllämainittujen lisäksi keskeinen inspiraation lähde tässä aiheessa on ollut Future Boardissa syntynyt lukupiiri, jonka tapaamisissa olemme myös hallituksen toimintatavoista paljon keskustelleet – kiitos Tero Ylönen, Tero Rinne ja Klaus Breitholtz! Lisäksi olen käynyt keskusteluja aiheesta lukuisten muiden kanssa, kiitos jokaiselle!

 

Aleksis Nokso-Koivisto

SmoothTeamin perustaja

HHJ PJ

Partneri, Tampereen hallituspartnerit

Future Board alumni

bottom of page